Babeczki na bazie płatków owsianych

Niedzielne przysmaki gruszkowo-czekoladowo-waniliowo-migdałowe!

Babeczki bardzo zdrowe – na bazie płatków owsianych. Można dzieciakom przemycić takie płatki, ponieważ w ogóle ich nie widać po upieczeniu.

Składniki:

  • masło do natłuszczenia blachy (bezmleczna dla alergików)
  • 3 gruszki (z puszki bądź świeże)
  • 100g płatków owsianych
  • 225 ml maślanki
  • 150 g mąki (ja robiłam z mąki kukurydzianej i z amarantusa, wychodzą dosyć kruche, bo brak glutenu)
  • 50g płatków migdałowych
  • 2 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 125g cukru (dałam połowę)
  • 80ml oleju roślinnego
  • kuwertura czekoladowa (używam czekolady gorzkiej Wedel)
  • 4 łyżki wódki z gruszek (u mnie bez)
  1. Nagrzać piekarnik do 180st. Zagłębienia w blaszce na muffiny wysmarować masłem.
  2. Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić na 15 minut. Gruszki pokroić w kostkę.
  3. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko.
  4. Jajko rozmącić, dodać cukier, olej, płatkami z maślanką i pokrojonymi gruszkami.
  5. Wymieszać składniki mokre z suchymi.
  6. Wyłożyć ciasto do zagłębień w blaszce. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 20-25 minut. Wyjąc z piekarnika i studzić 5-10 minut przed wyjęciem z blaszki.
  7. Polać gorącą czekoladą (ja rozpuszczam gorzką czekoladę Wedla z dodatkiem 1 łyżeczki masła).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *