Pierniki dla alergika

Buty, sukienki, serca…

Przepis na pierniki dla alergików. Niesamowita frajda z wycinania i dekorowania pierniczków i co najważniejsze radość z jedzenia…

Składniki

  • 100 g mąki owsianej
  • 100g mąki gryczanej
  • 300 g mąki żytniej
  • 2 duże jajka bądź 3 średnie
  • 13 dag cukru pudru
  • 10 dag roztopione masło – takiego które nie uczula alergika
  • 10 dag miodu, o ile alergik może
  • 1 łyżka przypraw: 5 goździków, łyżeczka cynamonu, 1/5 łyżeczka pieprzu opcjonalnie
  • 1 łyżka kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  1. Miód zagotować z cynamonem, goździkami i pieprzem. Dodać kakao i masło. Ostudzić.
  2. Przesiać mąki, dodać cukier, jajka i miód z masłem. Ja wcześniej wyjmuję goździki, bo moje dzieci nie lubią ich znajdować w upieczonych piernikach.
  3. Ciasto mocno podsypywać mąką. Ciastka w grubości 4 mm smarowałam białkiem. Piekłam 7 minut w 175 st. C na termoobiegu. Te, które postanowiłam lukrować, nie smarowałam jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *