Przysmak „dla Shreka”

Przepis zaczerpnęłam z bloga „Przyjemność z pieczenia”, autorka nazwała je „leśny mech”.

Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm, ale ja postanowiłam też zrobić z niego babeczki.

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki oleju (ja dałam 1 szklankę)
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500ml śmietanki 30 albo 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • Owoc granatu

Jajka z cukrem miksować chwilę, dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szpinak i wymieszać łyżką. Przelać do foremki i piec 1 godzinę w 180 stopniach albo do suchego patyczka.
Babeczki piekłam 25 minut w formie do muffinów, nie trzeba mieć papilotek.

Górna warstwę ciasta ściąć i pokruszyć. Ubić śmietanę z fixem (500 ml z 2 fixami). Przełożyć na ciasto i posypać okruszkami i pestkami granatu. Albo nakładać bitą śmietanę szprycą na babeczki, posypać kruszonym zielonym ciastem i dodać granat.

Zdecydowanie lepsze jest na drugi dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *