Ptysie…boskie.

Ptysie… boskie.

Dla alergików:

  • mąka kukurydziana, żytnia, kleik ryżowy i margaryna bezmleczna.

Przepis normalny

  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mąki
  • 125 g masła bądz margaryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 jajka

Wodę zagotować z masłem. Na wrzątek wsypać mąkę,mieszać szybko,żeby się nie przypaliło. Po minucie,gdy ciasto odchodzi od garnka, odstawić do wystygnięcia. Potem dodać 4 jajka i opcjonalnie cukier.

Nakładać łyżką albo szprycą ciasto na papier do pieczenia. Blachę włożyć do piekarnika na 15-25 min. Piec w 200 st. Należy pilnować, bo potrafią w kilka sekund się przypalić.

Nadziewałam budyniem czekoladowym na bazie mleka owsianego z łyżką masła kokosowego. Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *