Żytnie drożdżówki ślimaczk

racuchy

Żytnie drożdżówki ślimaczki – z powidłami, na bazie mleka ryżowego i owsianego.
Posypane orzechami włoskimi…. 
Zobacz przepis:

Przepis:
3 szklanki maki żytniej (mąka chlebowa typ 720 nabużańska ekologiczna – taką miałam i super się sprawdziła. Razowa żytnia się nie nadaje za bardzo….)
1 szklanka mleka (ja używam owsianego i ryżowego z proszku) – W TEMP CIAŁA naszego. Najlepiej sprawdzić własnym palcem 🙂
1 jajko
25 g drożdży ŚWIEŻYCH
3 łyżki cukru (można 5, ale nam smakuje z 3)
szczypta soli
100g rozpuszczonego masła/margaryny bez mlecznej

  1. Drożdże zasypać cukrem, zostawić na 2 minuty, następnie utrzeć aż powstanie płyn, zasypać 3 łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  2. Po 20 minutach wlać mleko,jajko, rozpuszczone masło, pozostałą mąkę, szczyptę soli, ewentualnie pozostałe 2 łyżki cukru Ja mieszam dłonią. Koszmarnie się klei do rąk ta mąka. Ciasto wyrobić. Będzie gliniaste i będzie wydawało się, że jest za rzadkie. Ale taka specyficzna jest mąka żytnia. Odstawić ciasto na 1-1,5 godziny.
  3. Opruszyć dłoń mąką i nabierać ciasto na dłoń. Robię z tego ciasta coś w stylu jagodzianki albo wczoraj wymyśliłam takie ślimaczki. Brałam ciasto na dłoń, rozklepywałam na desce, kroiłam na paski, a następnie smarowałam powidłami, sypałam orzechy i zawijałam. Można posmarować białkiem, wtedy będą błyszczące.
  4. Bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia. Kiedy cała blacha będzie zapełniona włączyć piekarnik na 160 st (termoobieg) albo na 180 st „normalnie”.
    Czekać jakieś 10 min aż się nagrzeje.W tym czasie bułeczki trochę urosną jeszcze.

Smacznego!

{flike}

{plusone}

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *